Биотехнологиите – 100 години динамично развитие!

Биотехнологиите – 100 години динамично развитие!

Тайните на биотехнологиите са познати на човечеството от хилядолетия, като още древните цивилизации усвоявали процесите на ферментация за производството на различни храни и напитки. През 1919 – бива въведен терминът биотехнологии, когато унгарският инженер Кароли Ереки (Karl Ereky) публикува в Берлин книгата си „Biotechnology of Meat, Fat and Milk Production in Large Farms for Scientifically Educated Farmers“. Той поставя началото на тази интердисциплинарна наука и е наречен баща на биотехнологиите.
Тези сто години динамично развитие ги отбелязваме като ви запознаваме с известни учени, допринесли в тази област:

  • Д-р Бриджит Асконас (Brigitte Askonas, PhD, 1923 – 2013) е австрийски имунолог. Нейно дело е разработката на една от първите системи за in vivo клониране на B-лимфоцити, синтезиращи антитела. Тя е една от първите учени, които успешно изолират и клонират вирус-специфични Т-лимфоцити. Работата й подпомага разбирането на базовите механизми, движещи имунния отговор на инфекции, както и развитие на ваксини.

 

  • Д-р Мари-Дел Чилтън (Mary-Dell Chilton, PhD) произвежда първите ГМО памук, царевица и други култури през 1983г. През 2013-та година печели Световна награда за прехрана. Нейният принос е към технологията, която позволява стабилен трансфер на гени в растителни клетки, увеличаване добива, резистентността към заболявания и поносимостта към резки климатични промени.

 

  • Д-р Дженифър Дудна (Jennifer Doudna, PhD) е американски биохимик. Тя открива базовата структура и функция на първия рибозим, който подпомага катализата на различни химични реакции. Това откритие е последвано от работата й с CRISPR-Cas 9. Тази технология е наречена бъдещето на генната модификация. Дудна споделя етическата гледна точка на редактиране на генома на човешки ембриони, което е силно нашумялата тема за „designer babies“.

 

  • Д-р Джон Донохю (John Donoghue, PhD) печели първата израелска награда за пробив на научните изследвания и иновациите в невротехнологията, заедно с Арто Нуримико и Лий Хохбърг. Тяхната технология се нарича BrainGate и благодарение на нея Донохю създава протези, които възвръщат независимостта на хора, живеещи с различна степен на инвалидност.

 

  • Д-р Катрин Амунс (Katrin Amunts, PhD) е немски невролог, който води екип изследователи, чиято цел е внимателно конструиране на 3D карта на мозъка. Създаването на мозъчен атлас би допринесло за силна информативност относно структурата и функциите на сложния орган. BigBrain е съвкупност от мозъчни модели със свръхвисока резолюция.

 

  • Д-р Крейг Спенсър (Craig Spencer, PhD) прекарва 5 седмици в Южна Африка, където заедно с организацията „Лекари без граници“ помага на хора, борещи се със смъртоносния ебола вирус. Спенсър е назначен в Манхатънската болница „Белвю“, и бележи първият случай на човек, излекуван от ебола.

 

  • Д-р Нина Тандон (Nina Tandon, PhD) е изълнителният директор и съосновател на EpiBone. Нейната компания е първата в света, която използва стволови клетки на пациенти с цел изграждане на костна тъкан. Технологията би могла да се използва за конструиране на кости с определена форма и размери, които лесно да се имплантират в тялото поради произхода на клетките от съответното тяло. 
    Дариана Атанасова, Биотехнологии, 2 курс
Източници:
www.100jahre-biotech.de
Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+