Биотехнологиите – 100 години динамично развитие!

Биотехнологиите – 100 години динамично развитие!

Тайните на биотехнологиите са познати на човечеството от хилядолетия, като още древните цивилизации усвоявали процесите на ферментация за производството на различни храни и напитки. През 1919 – бива въведен терминът биотехнологии, когато унгарският инженер Кароли Ереки (Karl Ereky) публикува в Берлин книгата си „Biotechnology of Meat, Fat and Milk Production in Large Farms for Scientifically Educated Farmers“. Той поставя началото на тази интердисциплинарна наука и е наречен баща на биотехнологиите.
Тези сто години динамично развитие ги отбелязваме като ви запознаваме с известни учени, допринесли в тази област:

  • Д-р Бриджит Асконас (Brigitte Askonas, PhD, 1923 – 2013) е австрийски имунолог. Нейно дело е разработката на една от първите системи за in vivo клониране на B-лимфоцити, синтезиращи антитела. Тя е една от първите учени, които успешно изолират и клонират вирус-специфични Т-лимфоцити. Работата й подпомага разбирането на базовите механизми, движещи имунния отговор на инфекции, както и развитие на ваксини.

 

  • Д-р Мари-Дел Чилтън (Mary-Dell Chilton, PhD) произвежда първите ГМО памук, царевица и други култури през 1983г. През 2013-та година печели Световна награда за прехрана. Нейният принос е към технологията, която позволява стабилен трансфер на гени в растителни клетки, увеличаване добива, резистентността към заболявания и поносимостта към резки климатични промени.

 

  • Д-р Дженифър Дудна (Jennifer Doudna, PhD) е американски биохимик. Тя открива базовата структура и функция на първия рибозим, който подпомага катализата на различни химични реакции. Това откритие е последвано от работата й с CRISPR-Cas 9. Тази технология е наречена бъдещето на генната модификация. Дудна споделя етическата гледна точка на редактиране на генома на човешки ембриони, което е силно нашумялата тема за „designer babies“.

 

  • Д-р Джон Донохю (John Donoghue, PhD) печели първата израелска награда за пробив на научните изследвания и иновациите в невротехнологията, заедно с Арто Нуримико и Лий Хохбърг. Тяхната технология се нарича BrainGate и благодарение на нея Донохю създава протези, които възвръщат независимостта на хора, живеещи с различна степен на инвалидност.

 

  • Д-р Катрин Амунс (Katrin Amunts, PhD) е немски невролог, който води екип изследователи, чиято цел е внимателно конструиране на 3D карта на мозъка. Създаването на мозъчен атлас би допринесло за силна информативност относно структурата и функциите на сложния орган. BigBrain е съвкупност от мозъчни модели със свръхвисока резолюция.

 

  • Д-р Крейг Спенсър (Craig Spencer, PhD) прекарва 5 седмици в Южна Африка, където заедно с организацията „Лекари без граници“ помага на хора, борещи се със смъртоносния ебола вирус. Спенсър е назначен в Манхатънската болница „Белвю“, и бележи първият случай на човек, излекуван от ебола.

 

  • Д-р Нина Тандон (Nina Tandon, PhD) е изълнителният директор и съосновател на EpiBone. Нейната компания е първата в света, която използва стволови клетки на пациенти с цел изграждане на костна тъкан. Технологията би могла да се използва за конструиране на кости с определена форма и размери, които лесно да се имплантират в тялото поради произхода на клетките от съответното тяло. 
    Дариана Атанасова, Биотехнологии, 2 курс
Източници:
www.100jahre-biotech.de
Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+