Абсолвентите на Биологически факултет получиха своите дипломи

Абсолвентите на Биологически факултет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на випуск 2016 г. на Биологическия факултет. Сред завършващите 242 бакалаври и магистри има един първенец на випуска. Двадесет и трима са отличниците, от които седем – пълни.

Под гръмките звуци на студентския химн „Gaudeamus igitur“ в аулата на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ влезе деканското ръководство на Биологическия факултет – доц. д-р Стоян Шишков, доц. Вера Маматаркова, доц. Петя Христова, проф. Христо Гагов и проф. Пламен Митов. Гост на събитието беше зам.-ректорът доц. Юрий Кучев, който поздрави абсолвентите и ги призова да не спират да се гордеят, че са възпитаници на Алма матер.

99

От ляво на дясно:   зам.-ректорът доц. Юрий Кучев и деканското ръководство на БФ – доц. д-р Стоян Шишков, доц. Петя Христова, доц. Вера Маматаркова, проф. Пламен Митов и проф. Христо Гагов

След речта на доц. Кучев, деканът на Биологическия факултет застана на почетната трибуна и произнесе приветсвеното си слово към множеството развълнувани погледи, изпълващи залата:

“ Биологическият факултет съществува от далечните 90 години на XIX век. От тогава и връчването на дипломите за придобиване на висшето образование, е безспорно едно от най-важните и вълнуващи събития. Днешната церемонията е колкото радостна, толкова и запомняща се, както за Вас, абсолвенти, за Вашите родители, така и за нас –  преподавателите.

Поздравявам Ви за успешното завършване на тази част от вашето образование. Дипломите, които получавате, отразяват Вашите знания, умения и житейска позиция. В храма на Биологията сте научили това, което сте искали и то често е съвпадало с това, което трябва да знаете. Обогатили сте и познанията си за човешките взаимоотношения.

Бъдете горди като възпитаници на Софийския университет. Тази диплома е уважавана в света. Заслужено нашата Алма Матер е с най-висок рейтинг сред университетите в страната. Гордо казвайте, че сте възпитаници на най-добрия биологически факултет.

Драги абсолвенти, Вие току що прекрачихте прага на живота като образовани членове на обществото. И както тези преди Вас, като нас, ще се сблъсквате с трудности, които трябва да преодолявате. По пътя към поредния връх ще се спъвате и ще бъдете спъвани. Но това ще означава, че се движите напред и ще ви направи по-силни.

Ще приемате протегнатата ръка за помощ на доброжелателни хора, но ще се сблъсквате и с учения глупак. А по думите на великия Карел Чапек тай е едно от най-големите бедствия на цивилизацията. И тези преди Вас са имали своите не по-леки и съдбовни проблеми. Такава е съдбата на развиващия се, търсещ човек.  Искам да Ви пожелая винаги да сте устремени към поредния връх.

И не пренебрегвайте интуицията си, защото тя е шепота на вашия зрял дух. Тя ще Ви подсказва посоката в този тресящ се и динамично променящ се наш свят. Не разчитайте на българска, италианска или задокеанска държавна лотария. Борете се с желание, убеждение и твърдост. Ако трябва  – и с инат!

Така ще можете след години от ретроспективна гледна точка да си кажете: „Аз успях въпреки всичко и всички, въпреки себе си… И защото се регистрирах във факултетния алумни“.

Където и да сте, с каквото и да се занимавате, гребете с пълни шепи от живота и му се усмихвайте, за да ви се усмихва и той!!

А когато се връщате в родня дом и към вашия факултет, ние ще ви чакаме.

От името на деканското ръководство, на факултетната академична общност и от свое име Ви пожелавам да бъдете здрави, с късмет и по-често от нас – щастливи. Духът Ви да е вечно млад! Да не губите вяра! „

Доц. д-р Шишков завърши речта си с думите:

“ На добър час, колеги!! Нека природата бъде с Вас!!!“

След тези вдъхновяващи слова, започна връчването на дипломите на абсолвентите.

98

Гости на церемонията бяха още проф. Яна Топалова, доц. Димов, доц. Николова, много други преподаватели, близки на абсолвентите и гости.

97
Този ден отбелязва един своеобразен старт на множество успехи и открития.
От името на студентската общност пожелаваме на нашите колеги и приятели – да поддържат и засилят светлината на науката, да продължат да се изграждат като достойни хора и да бъдат част от бъдещето на нашата родина.

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+