Абсолвентите на Биологически факултет получиха своите дипломи

Абсолвентите на Биологически факултет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на випуск 2016 г. на Биологическия факултет. Сред завършващите 242 бакалаври и магистри има един първенец на випуска. Двадесет и трима са отличниците, от които седем – пълни.

Под гръмките звуци на студентския химн „Gaudeamus igitur“ в аулата на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ влезе деканското ръководство на Биологическия факултет – доц. д-р Стоян Шишков, доц. Вера Маматаркова, доц. Петя Христова, проф. Христо Гагов и проф. Пламен Митов. Гост на събитието беше зам.-ректорът доц. Юрий Кучев, който поздрави абсолвентите и ги призова да не спират да се гордеят, че са възпитаници на Алма матер.

99

От ляво на дясно:   зам.-ректорът доц. Юрий Кучев и деканското ръководство на БФ – доц. д-р Стоян Шишков, доц. Петя Христова, доц. Вера Маматаркова, проф. Пламен Митов и проф. Христо Гагов

След речта на доц. Кучев, деканът на Биологическия факултет застана на почетната трибуна и произнесе приветсвеното си слово към множеството развълнувани погледи, изпълващи залата:

“ Биологическият факултет съществува от далечните 90 години на XIX век. От тогава и връчването на дипломите за придобиване на висшето образование, е безспорно едно от най-важните и вълнуващи събития. Днешната церемонията е колкото радостна, толкова и запомняща се, както за Вас, абсолвенти, за Вашите родители, така и за нас –  преподавателите.

Поздравявам Ви за успешното завършване на тази част от вашето образование. Дипломите, които получавате, отразяват Вашите знания, умения и житейска позиция. В храма на Биологията сте научили това, което сте искали и то често е съвпадало с това, което трябва да знаете. Обогатили сте и познанията си за човешките взаимоотношения.

Бъдете горди като възпитаници на Софийския университет. Тази диплома е уважавана в света. Заслужено нашата Алма Матер е с най-висок рейтинг сред университетите в страната. Гордо казвайте, че сте възпитаници на най-добрия биологически факултет.

Драги абсолвенти, Вие току що прекрачихте прага на живота като образовани членове на обществото. И както тези преди Вас, като нас, ще се сблъсквате с трудности, които трябва да преодолявате. По пътя към поредния връх ще се спъвате и ще бъдете спъвани. Но това ще означава, че се движите напред и ще ви направи по-силни.

Ще приемате протегнатата ръка за помощ на доброжелателни хора, но ще се сблъсквате и с учения глупак. А по думите на великия Карел Чапек тай е едно от най-големите бедствия на цивилизацията. И тези преди Вас са имали своите не по-леки и съдбовни проблеми. Такава е съдбата на развиващия се, търсещ човек.  Искам да Ви пожелая винаги да сте устремени към поредния връх.

И не пренебрегвайте интуицията си, защото тя е шепота на вашия зрял дух. Тя ще Ви подсказва посоката в този тресящ се и динамично променящ се наш свят. Не разчитайте на българска, италианска или задокеанска държавна лотария. Борете се с желание, убеждение и твърдост. Ако трябва  – и с инат!

Така ще можете след години от ретроспективна гледна точка да си кажете: „Аз успях въпреки всичко и всички, въпреки себе си… И защото се регистрирах във факултетния алумни“.

Където и да сте, с каквото и да се занимавате, гребете с пълни шепи от живота и му се усмихвайте, за да ви се усмихва и той!!

А когато се връщате в родня дом и към вашия факултет, ние ще ви чакаме.

От името на деканското ръководство, на факултетната академична общност и от свое име Ви пожелавам да бъдете здрави, с късмет и по-често от нас – щастливи. Духът Ви да е вечно млад! Да не губите вяра! „

Доц. д-р Шишков завърши речта си с думите:

“ На добър час, колеги!! Нека природата бъде с Вас!!!“

След тези вдъхновяващи слова, започна връчването на дипломите на абсолвентите.

98

Гости на церемонията бяха още проф. Яна Топалова, доц. Димов, доц. Николова, много други преподаватели, близки на абсолвентите и гости.

97
Този ден отбелязва един своеобразен старт на множество успехи и открития.
От името на студентската общност пожелаваме на нашите колеги и приятели – да поддържат и засилят светлината на науката, да продължат да се изграждат като достойни хора и да бъдат част от бъдещето на нашата родина.

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+