iGEM

Фондация iGEM е посветена на образованието, конкуренцията и развитието в областта на синтетичната биология, както и на създаването на една отворена за сътрудничество общност. Основната цел на Фондация iGEM е провеждането на самото състезание iGEM.

Синтетичната биология е едно от най-новите направления в биологията. Тя се занимава с използването на стандартни биологични части, с които се работи по-лесно и по-бързо – като с конструктор „Лего“. Основната цел на синтетичната биология е производството на програмируеми организми, чието поведение, особености и функции  могат да бъдат зададени предварително.

Състезанието iGEM е първото в света международно студентско състезание по синтетичната биология. Участниците трупат опит в различни области като образование, работа в екип, създаване на контакти, придобиване на пиар и маркетингови умения, споделяне и работа в конкурентна среда. iGEM партнира с лидери в синтезa, които осигуряват на състезателите необходимите технологии и конструкти, с помощта на които участниците ще могат да измислят и представят инженерни решения на проблеми от световна значимост.

Всяка година от 27.10 до 31.10 в Бостън, щата Масачузец, се организира финала на състезанието – „голямото Джамборе“, където всички отбори изнасят презентации и представят постери на разработените си научни проекти. Там участниците имат уникалната възможност да се срещнат и запознаят със световно известни учени, нобелови лауреати, лидери от водещи световни компании, търговци, бизнесмени, политици и много други хора с разнообразни интереси в различни области.

Тази година над 275 интернационални отбора ще представят своите проекти в сферата на синтетичната биология, които са разработвали в продължение на няколко месеца и ще се борят за медали. Една от основните цели на всеки отбор е да използва наличните биологични части и с помощта на биологични инструменти, както и на основни биологични познания, да създаде нова част. Студентите могат да използват разработените части на отбори от предходни години, като могат да подобрят свойствата им или да ги използват за нови различни цели. Съдиите оценяват участниците на базата на множество строги критерии в различни категории, като най-добрите получават медали и други специални призове. Студентите са групирани в 3 възрастови категории – гимназисти (high school), студенти със средно образование (undergraduate) и студенти, завършили висше образование, бакалавър (graduate). Участниците имат право да са част от отбор, само ако са под възрастовите изисквания за дадената категория, например за under graduate – под 23 г.

Таксата за участие на един отбор е 5000$. За тази сума, всеки отбор получава биологични материали или биологични „части“, с които студентите да реализират идеите си. Сумата за регистрацията на един отбор е нищожна в сравнение с реалната цена на получените консумативи. Таксата за участие на голямото Джамборе за един човек е 800$. Транспорта и разходите по настаняването не са включени в тези такси и следва да бъдат заплатени допълнително от участниците.

iGEM е много повече от състезание и конкуренция. iGEM е общност с дългогодишна история, включваща студентите и обществеността в популяризирането на новата област на синтетичната биология. Състезанието предоставя на юношите по един уникален и атрактивен начин възможността да създадат нови контакти, да изградят бъдещи трайни приятелства, да придобият безценен опит, потопявайки се във вълшебния свят на науката, преобръщайки рационалните си представи за биологията и живото. Участниците развиват въображението си, като същевременно се забавляват и неусетно израстват. iGEM oтваря нови перспективи към бъдещи възможности и стимулира към това участниците да не губят вяра в себе си, да не се отказват от мечтите си, а непрекъснато да търсят начини за осъществяването им. Всеки участник в състезанието неоспоримо притежава качества като смелост, инициативност, активност, които в последствие се балансират правилно, оформяйки една пъстра палитра от характери. iGEM не само подготвя бъдещи професионални кадри, но и ги изгражда като личности, които да бъдат една крачка пред своите връстници. Всичко това е само малка част от безценния опит, който трупат всички участници в интернационалното състезание.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+