Да живееш американската мечта в България. Интервю с Николай Гъдев.

Да живееш американската мечта в България. Интервю с Николай Гъдев.

В нашата рубрика се стараем да ви показваме лицата, които всеки ден се борят да направят факултета ни едно по-добро място. Членовете на съвета, колегите ни, които представят университета ни на състезания и тези, които защитават правата ни като студенти. Следващият ни гост се бори на всички фронтове – едновременно с това да е студент, Николай Гъдев е зам. председател ФСС БФ, член СС, част от отбора на iGEM Bulgaria!

Здравей Ники! Представи се пред нашите читатели с няколко думи.

Здравейте! Казвам се Николай и съм IV курс, специалност Биотехнологии. Родом съм от Казанлък, където учих в профил със засилено изучаване на компютърни науки и икономика, също така се занимавах активно със спорт. В свободното си време обичам да чета научни статии и дори да разширявам кръгозора си като научавам нови неща в сайтове като Уикипедия. Освен това се занимавам със социално значими каузи и се старая да допринасям за развитието на средата в университета ни, за да може в бъдеще да има по-добри условия за младите като мен.

dsc_3914

Кога разбра, че науката е твоето призвание?

Всичко стана на шега и в последния момент – трябваше да избирам между икономиката и биологията. Мисля, че направих добрия избор като дойдох тук! Науката ме вдъхновява да давам все повече от себе си и да съм колективен играч – в днешно време науката вече не е само онзи „Еврика“ момент, а е плод на общи усилия. Затова и се радвам, че бях част от проекта iGEM – помогна ми да доизградя много мои качества, сред които най-ценното беше работата в научен колектив.

Какъв искаше да станеш като порастнеш голям?

Хммм, повечето деца искат като порастнат да станат космонавти, пожарникари, президенти… Аз като малък исках да бъда зъл учен и да създам някой супер вирус!

Разкажи ни за твоето iGEM приключение – как научи за инициативата, какви бяха трудностите пред вас, какво успяхте да постигнете?

За организацията iGEM (International Genetically Engineered Machine) научих от постерите в БФ. След като се поразрових разбрах, че тя обединява студенти с куп свежи идеи и огромно желание да развиват науката в България. За мен това беше всичко необходимо, за да се включа. Ентусиазмът на отбора ме зарази от момента, в който за пръв път отидох в Sofia Tech Park. iGEM за мен не беше състезание, а кауза – каузата да покажем на хората, че истинска наука в България може да се прави, въпреки липсата на средства и опит, че науката е интересна и забавна и че нещото, което ни спира – това сме самите ние. Трудностите бяха безбройно много – да изберем иновативен проект, който би подпомогнал страната ни, да си намерим лаборатория, в която да работим, да намерим огромната сума нужна за регистрация и биологични консумативи. Най-трудното, обаче, беше да накараме обеществото да погледне на нашият проект, като на нещо добро. Всички знаем какво е мнението на масата хора спрямо ГМО продуктите, а за студент, без множество академични титли и отличия, да промени мнение, насаждано с години у хората е неимоверно трудно. С гордост мога да кажа, че успяхме да представим фактите по темата на голям брой хора и също така да им докажем, че науката може да бъде не само низ от безкрайни уравнения, а и интересен и забавен начин да обогатяваш мирогледа си за Вселената. На Европейската Нощ на Учените близо 500 човека посетиха високотехнологичната ни лаборатория „БиоИнфоТех“ в новооткрия София Тех Парк и имаха възможността да се запознаят с работата ни. Медийният отзвук от инициативата ни беше огромен – всички национолни телевизии, много интернет блогове, вестници и радио програми ни предоставиха ефира си. Как протече самия симпозиум в Бостън – какво успя да научи българският отбор от съперниците си? Като максималист, ще кажа, че имахме възможността да се справим много по-добре на самият симпозиум, но и постигнатият резултат съвсем не е лош. Съперници е силно казано. iGEM обществото цели хората в наука да си помагат взаимно и да се радват заедно на постигнатото. Съзтезанието iGEM е по-скоро съзтезание със самите себе си. В Бостън успях да се запозная с много млади дружелюбни хора, с интерес към науката, също като мен. Българският отбор получи бронзов медал за работата си. За мен, да споделя радостта от наградата, за безсънните нощи, прекарани в лабораторията, с хора, минали през същите изпитания, беше голяма.

Най-впечатляващото нещо, което видя в САЩ?

Определено посещението ми в MIT беше една сбъдната мечта – успях да се разходя по тревата на Killian Court и да видя впечатляващия Stata Center. Относно самото състезание – бях очарован от отношението на хората, спрямо непознато и чуждото. Също така бях изненадан от това да видя толкова много хора, които се занимават от ранна възраст с наука – определено гледка, която трудно се вижда тук. Състезанието ми помогна да сверя часовника си за това, което правят колегите ни на запад и сега, когато отново съм на родна земя съм готов да работя още по-усърдно. Е, и гледката от небостъргачите в Бостън също не е за изпускане.

stata-center-5

Какви са според теб най-големите предизвикателства, които стоят пред БФ в идните години и как според теб можем да се справим с тях?

Най-голямото предизвикателсво винаги е било да се преодолее огромната пропаст между преподавателите и студентите. Как да я преодолеем? – труден въпрос. Тя се появява още в годините на основното и средно образование. Това не е проблем само на БФ, а на цялото висше образование. Аз смятам че е дълг на нашите преподаватели и асистенти, а най-вече на ръководството, да направят първата крачка за скъсяване на дистанцията между двете страни. От опит знам, че това помага и за усвояването на материала. Желание трябва да има и от страна на студентите – да показваме интереса си към науката, която е и попрището на преподавателите ни не е нищо от което трябва да се свеним или пък да се чувстваме не на място да задаваме въпросите, които ни вълнуват. Материалната база също е важен фактор. За развитието на ценни кадри в областта на биологията в наше време са нужни биологични консумативи, които съвсем не са евтини. Въпреки това, пари трябва да се отделят за практическата подготовка на студентите. Методите и експериментите, който се правят в момента на упражнинията в БФ са остарели с няколко десетилетия за западните университети. В проектната дейност трябва да се включват повече студенти.

Ако можеше да се събудиш утре и нещо да е променено във факултета ни – какво би било то?

Определено взаймоотношенията преподавател-студент.

Съвсем наскоро беше избран да бъдеш един от представителите ни в Студентски съвет – какви са твоите идеи, с които ще допринесеш и как това ще помогне на студентите в нашия факултет?

Най-важната цел, която смятам да реализирам в краткият си мандат в СС, е да подобря комуникацията между студентите, както и да стане по-общодостъпна информацията, нужна на всеки студент от факултета ни. От Факултетния Студентски Съвет вече работим по въпроса – блога, които четете в момента е един от примерите. За блога благодаря на главния инициатор – нашият председател София Иванова. Активното участие на студенти от различните факултети в Студентски Съветет е много важно, защото от там се разпределят бюджетите на Факултетните Студентски Съвети (ФСС). Тук искам да отправя покана към всички активни студенти, които имат желение да помагат на колегите си и на факултета, като цяло, да вземат участие в предстоящите избори за ФСС на БФ.

ЗА или ПРОТИВ по-високите такси и изпити и защо?

Против – смятам че таксите за обучение, дори към момента, не отговарят на нивото на преподаване. Не трябва да се забравя, че университета получава, освен таксата, която заплащаме ние, и държавна субсидия в пъти по-голям размер. За да се подобри качеството на образованието в СУ трябва да се оптимизират учебните планове, а за специалностите на природните науки – да се подобри качеството на практическите занятия. Всяко едно увеличение на таксите трябва да е добре обосновано – да се знае как тези средства ще подпомогнат СУ. Увеличението на таксите за изпити е малко по-приемливо, но според мен, все пак, необосновано.

На финала – какъв съвет би дал на колегите ни?

Не се отказвайте от мечтите и желанията си. Невъзможни неща няма. Дерзайте и не позволявайте на никого да ви разубеди в това, че притежавате потенциал – той е там, открийте го!

 

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+