Компостираща инсталация в двора на Биологическия факултет

Компостираща инсталация в двора на Биологическия факултет

На територията на двора на Биологическия факултет по проект “Създаване на зона за компостиране в Биологически факултет с технология за обработка на растителни отпадъци“ беше конструирана и разположена пилотна инсталация за компостиране на растителни отпадъци. Проектът е спонсориран от Фонд Научни Изследвания при СУ и от ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъци“.

Инсталацията се състои от 5 компостера, в които студентите изследват процеса на компостиране в зависимост от типа на използваните инокулационни материали (компост с или без добавени микробиологични препарати). Инсталацията е свързана с по-голям проект, за създаването на различни екологични зони в Биологическия факултет, обвързани с обучението на студенти и оползотворяването на отпадъчни материали чрез превръщането им в биопродукти според правилата на КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА. Пилотната инсталация и технологията за производство на компост ще бъдат включени в обучението на студентите по дисциплините „Биотехнологични методи в екологията“, „Биотехнологични методи за опазване на околната среда“ и др.

За интересуващите се, повече информация могат да получат от направлението по Екологична биотехнология при Катедра „Обща и приложна хидробиология“.

This slideshow requires JavaScript.

Снимки: доц. д-р Ирина Шнайдер и ас. д-р Ивайло Йотинов

Източник: www.uni-sofia.bg

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+