Компостираща инсталация в двора на Биологическия факултет

Компостираща инсталация в двора на Биологическия факултет

На територията на двора на Биологическия факултет по проект “Създаване на зона за компостиране в Биологически факултет с технология за обработка на растителни отпадъци“ беше конструирана и разположена пилотна инсталация за компостиране на растителни отпадъци. Проектът е спонсориран от Фонд Научни Изследвания при СУ и от ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъци“.

Инсталацията се състои от 5 компостера, в които студентите изследват процеса на компостиране в зависимост от типа на използваните инокулационни материали (компост с или без добавени микробиологични препарати). Инсталацията е свързана с по-голям проект, за създаването на различни екологични зони в Биологическия факултет, обвързани с обучението на студенти и оползотворяването на отпадъчни материали чрез превръщането им в биопродукти според правилата на КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА. Пилотната инсталация и технологията за производство на компост ще бъдат включени в обучението на студентите по дисциплините „Биотехнологични методи в екологията“, „Биотехнологични методи за опазване на околната среда“ и др.

За интересуващите се, повече информация могат да получат от направлението по Екологична биотехнология при Катедра „Обща и приложна хидробиология“.

This slideshow requires JavaScript.

Снимки: доц. д-р Ирина Шнайдер и ас. д-р Ивайло Йотинов

Източник: www.uni-sofia.bg

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+