На фокус: гл. ас. д-р Атанас Грозданов – за науката и любовта към животните

На фокус: гл. ас. д-р Атанас Грозданов – за науката и любовта към животните

Можете да го откриете винаги тук – носещ някое ранено животно, поставящ хранилки за птици през есента или дебнейки рядък кадър зад обектива. Повече за фотографията, С.К.О.Р.Е.Ц и теренната работа ще ни разкаже Атанас Грозданов.

Здравей Наско! Представи се пред нашите читатели с няколко думи.

Здравейте и от мен! Казвам се Атанас Грозданов и работя като главен асистент в катедра Зоология и антропология на Биологическия факултет. Освен преподаването, имам страст към фотографията, пътуванията, музиката и най – вече към популяризирането на каузи, които намирам за важни.

 Кога разбра, че науката е твоето призвание ?

Интересувам се от зоология от много мал
ък, но не мога да посоча конкретна причина за това. От дребните същества сред тревите, до хищните птици високо в небето, винаги съм намирал животните за вдъхновяващи обекти, криещи много интересни тайни, които трябва да бъдат разкрити. С годините постепенно започнах да разбирам, че дивият свят е много уязвим и все по – застрашен от човешките дейности и към първичното любопитство прибавих и природозащитния фокус.

 456941_3796457164304_1364883094_o

Какъв искаше да станеш като порастнеш голям?

Никога не съм си представял насериозно друго поприще освен зоологията. Увличам се много и в музиката, но най-голямата ми слабост си остана изследването на природата. Радвам се, че успях да вляза в Националната природо-математическа гимназия (навремето не беше чак толкова лесно), защото намерих сподвижници, а и през почти всички години имахме и часове с преподаватели от Биологическия факултет. След това разбира се дойде следването във Факултета, което завърши с докторантурата и впоследствие асистентското място. Като се замисля, не съм напускал трайно тази сграда вече повече от 20 години (кога ли станаха толкова…).

 Клуб С.К.О.Р.Е.Ц извървя дълъг път през последните години и стана гореща точка за студенти и преподаватели във факултета. Как възникна идеята и какви са бъдещите ви планове?

Основната идея за създаването на клуба, беше свързана с популяризирането на биологията и опазването на природата сред младите хора в БФ. Всяка година имаме невероятния шанс да контактуваме с нови, тепърва навлизащи в науката студенти, които според мен имат нужда от много на брой инициативи, освен задължителните лекции и упражнения. В  С.К.О.Р.Е.Ц. сме организирали десетки теренни експедиции, срещи с интересни личности, доброволчески инициативи и какво ли още не. С нашите студенти превръщаме много от теренната работа в научни публикации и участия в конференции, с което те трупат безценен опит и се развиват в посоката, която са избрали. Изключително се радвам, че през годините от тук преминават прекрасни хора, мотивирани и надарени с купища таланти. С удоволствие виждам как голямата част от тях се реализират в различни институции, природозащитни организации, докторски и изследователски програми в чужбина. И дори след като годините които ни разделят започват да се трупат, много от тези студенти продължават да пишат, да идват и да търсят начини да съдействат на дейностите ни.

Бъдещите ни планове са насочени в същата посока – да правим всичко възможно да вдъхновяваме, мотивираме и да се забавляваме. Много важно за нас е да намерим още сподвижници, чрез които да придадем по – голям мащаб на инициативите си.

 Как възникна любовта ти към фотографията? Имаш ли съвети към читателите ни, които имат интерес в природната фотография?

Много често биолозите които работят на терен се увличат от фотографията. В доста случаи това е свързано пряко със самата ни научна дейност, защото по този начин документираме и анализираме обектите, които изследваме. В наши дни има много начини човек да се образова по отношение на фотографията, затова основният ми съвет е да сте упорити и да не спирате да дерзаете в търсене на интересни моменти в заобикалящия ни свят.

1509049_914798945197415_5464230575507811289_n

Може ли според теб да има приятелство между студентите и преподавателите? Ти си доказателство за това, но все пак има ли “подводни камъни”?

Със студентите споделяме много голяма част от ежедневието си и смятам, че да има приятелство между нас е съществено условие за успешна и продуктивна комуникация. През годините забелязах, че колкото повече старание влагам да поддържам това приятелство, толкова по-добро отношение и мотивираност идват от отсрещната страна.

Липсва ли ти да си студент? Разкажи ни весела случка от твоите студентски години.

Разбира се. В студентските години беше интересно, случваха се много неща и се забавлявахме истински, особено с хората с които споделяхме общи идеи. Много интересни разбира се бяха теренните практики, обикаляхме по цял ден планините или морето и трупахме опит и купища забавни ситуации. За щастие, аз продължих да бъда във Факултета и след завършването ми и това със сигурност ми помогна да не страдам за свършилото студентство.

Какъв съвет би дал на студентите?

Преди всичко бих ги посъветвал да се наслаждават максимално на годините във Факултета, защото те наистина минават бързо. Да бъдат активни, да разширяват непрестанно интересите си и да търсят смислени каузи, в които човек оставя част от себе си, но се чувства удовлетворен и устремен. И разбира се, да посетят клуб С.К.О.Р.Е.Ц, където всички са добре дошли.

Целият редакторски екип благодари на Наско за страхотното интервю и му пожелаваме да продължава да разпалва любовта на студентите към зоологията и природозащитните инициативи, както го е правил винаги до сега!

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+