Научна информация – една идея по-лесно търсене

Научна информация – една идея по-лесно търсене

Searching

Търсенето на научна информация за проект е фундаментален етап, който често се оказва времеемък и не толкова лесен. Затова подбрахме три добавки към браузърите Chrome и Firefox (и още полезна информация), които да улеснят научната работа, свързана с намиране на нови статии и проучвания сред литературата в мрежата и тяхното безплатно сваляне.

Бързо, лесно, достъпно – по-долу всяка приставка е описана с нейното име, функция, начин на добавяне и използване. Снимките помагат за по-лесно ориентиране. А хубавата новина е, че добавките са напълно БЕЗПЛАТНИ!!!

1. Unpaywall – добавка за бързо и безплатно сваляне на статии

 • За добавяне в Chrome – клик тук, за добавяне във Firefox – клик тук.
 • След добавяне в горния десен ъгъл на браузъра ще се появяви следната иконка (това показва, че добавката е вече готова за използване):

 • Добавката е подходяща в случаите, в които даден сайт Ви предоставя статия, която НЕ Е достъпна в пълен вариант.
 • До полето за преместване на страницата излиза иконка с катинарче. Ако то е ЗЕЛЕНО, индикира, че статията е налична за сваляне в пълен текст другаде. Натиска се върху катинарчето и след това се сваля статията. Ако иконката е СИВА, добавката не е намерила безплатна версия. Тогава е възможно използването на руския сайт, дело на невролога Александра Елбакян, който дава безплатен достъп до милиони научни статии от целия свят. За да разберете повече за него, клик ТУК.

2. Science Research Assistant – добавка за търсене на ключова дума ЕДНОВРЕМЕННО в 46 научни платформи

 • Намира се тук за Chrome и тук за Firefox.
 • След добавяне към браузъра в горен десен ъгъл се показва следното:

Вариант 1:

 • Натиска се иконката в горния десен ъгъл и излиза списък с 46 портала за търсене на статии.
 • Попълва се ключова дума или словосъчетание и се избират желаните сайтове, в които да бъде потърсена информацията.


 • След попълване се натиска бутон SEARCH и в браузъра ще се отворят толкова прозорци, колкото сайта сте избрали в началото.
  В посочения по-горе пример са маркирани 8 сайта и следователно се отварят 8 отделни прозореца с ключовите думи, изписани в полето.

Вариант 2:

По време на проучването за правилната статия винаги се стига до непознати думи или абревиатури, които има нужда да бъдат проверени. В подобна ситуация отново може да бъде използван Science Research Assistant. Само с кликване на десен бутон върху непознатата дума добавката насочва търсенето към статии, платформи и клипове, свързани с нея.

 • Избира се непозната дума или словосъчетание от статията и се маркира.
 • Натиска се десен бутон и от падащото меню се посочва „Science search for…“.

  3. Science News – добавка за най-актуалните новини във всички области на науката

   

 • Достъпна е само за Chrome – клик тук.
 • След като се натисне иконката, се появява списък с области в науката, в които може да бъде потърсена дадена информация.
  Добавка Chrome

4. Достъп до информационни платформи чрез Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 • Софийски университет Св. Климент Охридски“ има достъп до информационни платформи в рамките на национален абонамент, осъществен от Министерство на образованието и науката. Студентите имат право на достъп до безплатни статии и книги. Прочетете повече ТУК.
 • След отваряне на линка в горния десен ъгъл на страницата се влиза в студентския профил чрез бутона ВХОД и последващо въвеждане на името и паролата от СУСИ.
 • Много книги и статии са достъпни за безплатно изтегляне, но НЕ ВСИЧКИ. Ако търсеното не е достъпно, може да се премине към по-горе изброените начини в точка 1.

5. Допълнителни полезни сайтове

 

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+