Обучение в извънредно положение – доклад на ФСС при БФ

Обучение в извънредно положение – доклад на ФСС при БФ

Наложеното извънредно положение в страната поставя едно огромно предизвикателство пред всички нас, един аспект от коeто е дистанционното обучение.

В последните дни от месец март ФСС при БФ потърси обратна връзка относно дистанционното обучение от студенти, обучаващи се в различни специалности, за да може да подаде доклад към Деканското ръководство и Комисията по качество на образованието. Поводът бяха сигнали от студенти за непълни материали, липса на обратна връзка от страна на преподаватели, както и недостатъчно инструкции относно различни аспекти на процеса. 

Екипът на ФСС при БФ си постави за цел да потърси отговор на въпроса:

Защо, въпреки че има чудесни примери за работещо дистанционно обучение в много дисциплини, при нас се срещат пропуски? 

ЕТО ТУК можете да прочетете писмото на ФСС при БФ

Комисията по качество на образованието прие изготвения от нас доклад и изпрати становище до всички катедри, което подкрепя позицията на студентите и подтиква преподавателите да развият своите онлайн курсове. 

ЕТО ТУК можете да прочетете становището на Комисията.

Това породи диалог, от който всички трябва да бъдем активна част, защото той пряко засяга нашето образование. 

Ситуацията, в която се намираме, е комплексна и осъществяването на успешен работен процес в това положение е значително по-предизвикателно. Въпреки обявеното съдействие от страна на ръководството на СУ, Факултета по математика и информатика и Центъра за дистанционно обучение се оказва, че създаването на онлайн курс изисква време за усвояване на допълнителни умения. За част от академичния състав сегашната ситуация за първи път наложи такива умения да бъдат придобити.

Открихме, че затруднения пред преподавателите са били налични на много етапи от този нов режим на работа – от създаването на курсовете с актуални студентски списъци до сривове в системата поради претоварване.
Отговорността за тези проблеми стои пред много от звената в Софийски университет, не само пред преподавателите.

Затова от ФСС при БФ ви призоваваме да проявите търпение и разбиране, в случаите, когато се получава забавяне в създаването на пълноценни онлайн ресурси за обучение. Бъдете активни и отговорни студенти, изпълнявайте заданията и давайте обратна връзка по време на занятия. 

Екипът ни стои зад позицията си за прилагане на различни подходи в дистанционното обучение, които да го доближат до процесите от редовната форма, и предлага своя човешки ресурс за съдействие. Смятаме, че липсата на активен контакт между преподаватели и студенти е недопустима, особено в ситуация като тази! Именно затова апелираме да се свържете с нас (на fss.na.bf@gmail.com и във Facebook) при всякакви затруднения, срещнати в процеса на обучение. Заедно ще потърсим причината и ще насочим проблема към компетентните органи на университета.

 

 

 

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+