Запознай се. Гласувай. Избери твоето ФСС

Запознай се. Гласувай. Избери твоето ФСС

Настъпи отново момента за попълване на квотите на ФСС! С голямо удоволствие Ви споделяме техните кандидатури и Ви каним на 15 Декември да гласувате в Компютърния клуб на Биологически факултет. По-долу в тази публикация ще можете да намерите и мотивационните писма на новите кандидати.

Ела между 10 и 17 и носи студентска книжка или лична карта за легитимация и гласувай за твоя кандидат! Отборът на ФСС пожелава успех на всички кандидати.

Кандидати (бакалаври и магистри):

 • Ана Стоянова
 • Гергана Цанкова
 • Димитър Димитров
 • Зорница Катранджиева
 • Ирина Георгиева
 • Калина Кукова
 • Катерина Серафимова
 • Любомира Иванова
 • Михаела Каменова
 • Светла Тодорова
 • Свилен Станчев
 • Силвия Маринова
 • Стоян Войков
 • Леда Самсонова

Докторанти:

 • Симона Петева

_________________________________________________________________

 

Име: Ана Стоянова

Специалност: Биотехнологии

Випуск: 2021

Здравейте скъпи колеги,

Още със записването си в университета тази година имах желание да съм част от Студентския съвет. Впоследствие разбрах за Факултетния студентски съвет на БФ и за част от инициативите му. Срещите, организирани от ФСС, на които присъствах, и хората, които разказваха и споделяха опит, ме вдъхновиха да се присъединя към вас. В момента уча Биотехнологии, 1-ви курс, и съм част съм от отбора по плуване на СУ.

Въпреки че отскоро съм част от академичната среда на СУ, виждам някои пропуски и смятам, че именно ние, студентите, трябва да работим за скъсяване на дистанцията университет-студент, а също и за по-добра връзка между „нови” и „стари” студенти. Мисля, че в това отношение можем да вземем пример от западните университети, където още преди започване на академичната година се организират събития за първокурсниците с цел запознаване с колеги, преподаватели, университет, дори в някои случаи и със самия град, в който се намира университетът. Подобни събития ще са от полза за формиране на по-сплотени колективи.

Също така съм на мнение, че сградата, в която учим в продължение на няколко години, трябва да е уютна и приветлива, за да се чувстваме ние комфортно. Биологическият факултет има уникална сграда, но както е и с домовете ни, винаги може нещо да се подобри и аз с удоволствие бих се занимавала с подобни инициативи, свързани с двора или сградата на БФ.

Сигурна съм, че има и други неща, които биха зарадвали студентите на БФ.

Мотивирана, отговорна и амбициозна личност съм и смятам, че с тези свои качества бих могла да бъда полезна за студентската общност. Винаги съм се стараела да откривам решения на възникналите проблеми. За мен организирането и приоритизирането на задачите е условие за добър резултат.

Членството във ФСС на БФ ще ми даде незаменим опит и ще ми помогне да развия различни личностни качества. Вълнувам се от възможността да работя в екип от позитивни и мотивирани хора. Ще се стремя към доразвиване на вече съществуващи идеи и осъществяване на нови проекти.

Благодаря за отделеното време!

_________________________________________________________________

Име: Гергана Цанкова

Специалност: Генетика и геномика (магистър)

Като бивш представител на Факултетния студентски съвет считам, че съм редовно информирана с актуалните проблеми на студентите в Биологически факултет, СУ. Магистърската ми позиция ме поставя на един своеобразен кръстопът между минало и предстояще – време за размисъл, време за подготовка към новото и непознатото. Ето защо считам, че бих могла да бъда полезна както в разрешаването на по-дребните ежедневни житейски грижи на студентите, така и за по-сериозните казуси, пред които неизбежно се сблъсква всеки от нас. Несъмнено, четирите години прекарани като бакалавър, са ме научили на много търпение, на отстояване на позиции, активност по отношение на себе си, но най-вече – да не изгубвам вяра в промяната.

По време на бакалавърската си степен усвоих много знания, натрупах безценен опит, не само като биолог, но и като човек, но считам, че винаги има какво още да науча и с какво още да бъда полезна. Вярвам, че с вродената ми упоритост и енергичност, мога да допринеса положително и да съдействам за това университета ни да стане едно още по-обичано място, дом на наука, култура и история.

_________________________________________________________________

Име: Димитър Димитров

Специалност: Биология

Випуск: 2018

Казвам се Димитър Желязков Димитров, 3-ти курс , специалност Биология. Като член на клуб С.К.О.Р.Е.Ц съм загрижен студент, който иска да помогне за развитието на факултета. Вярвам, че само чрез активно студентско участие и изявяване на позиция, ще можем да постигнем целите, които всички желаем.Нека все повече хора разберат за чудесната база ,която предлага биологическият факултет и дейностите, в които могат да вземат участие . Имам голямо желание да се включа в студентския съвет и гарантирам, че ще положа всичките си усилия и старание , за да се представим на ниво . Възможността да се включа е предизвикателство за мен и ме мотивира.

_________________________________________________________________

 

Име: Зорница Катранджиева

Специалност: Молекулярна биология

Випуск: 2019

Интересът ми да се включа в Студентски съвет на Биологически факултет е продиктувано от желанието да бъда от полза на колеги и преподаватели. Бих искала да отдам своя принос към това да направим следването на всички студенти по-приятно и да се мотивираме взаимно за личностното развитие на всеки от нас. Смятам че е наш дълг да се грижим за подобряване условията на обучение.

Вярвам че членството в него ще помогне и на мен самата да доразвия някои ключови качества като организираност, комуникативност, работа в екип, креативност. Ще се радвам да предлагам и обсъждам идеите си с останалите членове на съвета.

_________________________________________________________________

Име: Ирина Георгиева

Специалност: Молекулярна биология

Випуск: 2017

Любовта ми към природните науки се зароди още от детските ми години, тъй като светът и начинът, по който той работи винаги ме е изумявал и винаги съм изпитвала нуждата да знам защо нещо е такова каквото е. Най-възхитителни за мен са живите организми и машинaрията, която представлява живота – как една група атоми си взаимодейства по такъв начин, че накрая да се получава едно живо, дишащо същество. Затова в гимназията избрах да изучавам усилено биология, което ме доведе и до Биологическия факултет. Като ученичка имахме часове в тази сграда, с преподаватели, които ме респектикараха и ме караха трепетно да очаквам момента, в който ще стана част от тази институция. За съжаление реалността не отговори изцяло на очакванията ми. Това, от което най-много ме боли е фактът, че обещаващи студенти, които в началото са били силно амбицирани и жадни за знание, постепенно започват да се отказват от науката и развитието в академичните среди, просто защото не виждат нищо, което да ги мотивира да продължат. От своя страна малкото, които не се предават, решават да продължат в чужбина, където учените са уважавани хора на обществото. Въпреки това, аз все пак смятам, че ситуацията може да се промени към добро. Ако предприеме действие срещу тази тенденция това само би помогнало на Факултета да стане една водеща институция с мотивирани млади хора, които да влизат с удоволствие в сградата.

Част от нещата, които смятам за резонни да се направят са:

Да се даде повече информация за летни училища и летни практики в чужбина. Самата аз бях по такава програма и плюсовете от подобно преживяване са неизброими. Това може да се осъществи посредством презентации, семинари и всякакви други форми за информиране на студентите.

Да се стимулира кандидатстването по програма Еразъм и Еразъм+. Отново много хора, най-вече бакалаври, не знаят за условията, възможностите и ползите от участието им в такава програма. Също така трябва да се създадат правила и условия, които да са в полза на заминалите студенти бакалаври, които са отишли по Еразъм с цел обучение. Проблемът сега е, че след като се върнат в БФ, преподавателите не признават изкарания семестър и не допускат студентите да се явят на изпит по дадения предмет, тъй като са пропуснали не лекциите, ами упражненията по предмета. Това само по себе си е абсурдно, тъй като всички знаем голяма част от упражненията какво представляват. Смятам, че могат да се измислят различни варианти, които да облекчат студентите в това отношение – например: интензивни упражнения в няколко дни; каране на упражненията със задочници; препитване и по материала от упражнения.

Преподавателите задължително да имат часове за консултации по предмета. Подобни часове съществуват в не един или два факултета на СУ. По този начин студентите спокойно ще знаят, че могат да се обърнат за помощ, особено по-притеснителните, които не искат да се изказват пред целия курс. Също така ще стимулира студентите да учат по-редовно, след като знаят, че могат да се допитат до преподавателите в определено за това време.

Да бъдат канени преподаватели, учени и изследователи, работещи в сферата на Природните науки като цяло. Тези лектори могат да бъдат и преподаватели от Факултета, които да разкажат за своите последни изследвания, проучвания и резултати, или пък за най-новите и важни открития в тяхната сфера. Това би запалило интереса на студентите, ще ги накара да си търсят кръжочна работа, да станат дипломанти и т.н., което неминуемо ще вдигне реномето на университета. Подобни лекции се организират отвреме навреме, но те нямат особена публичност, гласност и най-вече са рядкост.

Да се организират конференции, в които да се канят официално студенти от всички факултети, ориентирани в природните науки, математиката, информатиката и информационните технологии.

Да се организират презентации, семинари или други подобни, които да са свързани с това как да подготвим документи за кандидатстване, как да напишем мотивационното си писмо, как да презентираме, как да изготвим постер и т.н. За целта ще е хубаво да бъдат канени все пак хора, които се занимават с това и наистина знаят как стоят нещата.

Това са моите предложения за сега. Надявам се, че кандидатурата ми ще бъде одобрена, тъй като виждам потенциала на колегите си и бих искала да помогна за неговото осъществяване.

_________________________________________________________________

 

Име: Калина Кукова

Специалност: Молекулярна биология

Випуск: 2019

Като студент по Молекулярна биология ,втори курс,прекарвам по-голямата част от времето си в БФ и всяка една положителна промяна, в това място ,ме мотивира и радва. Смятам,че притежавам нужната мотивация и качества ,за да допринеса за развитието на факултета. Имам желние да споделя и осъществя идеите си със студенти и преподаватели.Вярвам ,че има с какво да помогна за развитието на ФСС,тъй като и преди съм участвала в организации ,които изискват работа в екип,отговорност, комуникационни умения и отдаденост.

_________________________________________________________________

 

Име: Катерина Серафимова

Специалност: Молекулярна биология

Випуск: 2017

Аз съм Катерина Здравкова Серафимова, четвърти курс Молекуларна биология в Биологически факултет на СУ и бих искала да стана член на ФСС.

Следвайки вече четвърта година в университета, започвам да се убеждавам все повече в ползите от допълнителните дейности в един факултет, освен усвояването на учебния материал. Това важи с още по-голяма сила в областта на науката, поради необходимостта от непрекъснато споделяне на гледни точки и идеи с цел развитие и мотивация. Организирането на конференции и фестивали, както и хубавите инициативи на клуб С.К.О.Р.Е.Ц например са мероприятия, в които бих се включила.

Като член на ФСС бих участвала и в облагородяването на пространството в БФ – например изграждане на подходяща стойка за велосипеди, предоставяне на помещения за престой, учене и за споделяне на идеи и информация.

Смятам, че преживяването в университета не трябва и не може да се ограничава само до следване. Най-ценното според мен на този етап са осъществяване и запазване на контакти с различни личности, обогатяване на перспективите и развитие на собствени и чужди идеи.

_________________________________________________________________

 

Име: Любомира Иванова

Специалност: Молекулярна биология

Випуск: 2021

Започвам с основната си мотивация за участие във Факултетния студентски съвет – стремеж към развитие, както на самата мен, така и в развитието на неща, пряко свързани подобряване качеството на образованието. Иска ми се да бъда „жив“ член на СУ, на Биологическия факултет, и да има ползотворен и многопластов резултат за всеки, който е поел по тази пътека да учи и да се гради тук.

Все още нямам много университетски опит, но в НПМГ, където завърших средно образование, успях да наблюдавам и участвам активно в организиране на събития като концерти, Дни на отворените врати, специални посещения и други. Обичам да работя в сериозен и мотивиран екип, както и да се забавлявам с него. 

В момента изучавам две специалности, като паралелно съм първокурсник и във Философски факултет на СУ, специалност Философия, което ми помага за разширяване на кръгозора и допълнителна информация и опит, обогатяване на общуването разнообразни запознанства и умения. Двете специалности заедно се съчетават по интересен начин и взаимно допринасят за задълбочаване една в друга.

Харесвам фотографията, правенето на плакати/презентации, всякакви форми на общуване. В рамките на възможностите ми съм креативна и амбициозна.
Благодаря за отделеното време.

С уважение,
Любомира Иванова

_________________________________________________________________

 

Име: Михаела Каменова

Специалност: Молекулярна биология

Випуск: 2021

Желая да съм част от Факултетния студентски съвет. Умея да работя в екип, участвала съм в доброволчески кампании и умея да контактувам с хората. Има какво още да науча и да усъвършенствам. Харесва ми да работя с ентусиазирани хора. Смятам, че вие сте такива. Позволете ми да бъда част от вашия екип!

_________________________________________________________________

 

Име: Светла Тодорова

Специалност: Биология

Випуск: 2018

Казвам се Светла Тодорова ,уча Биология и съм трети курс. Бих искала да се включа в екипа Ви, защото мисля ,че студентите трябва да изразяват открито мнението им по въпроси, свързани с тяхното обучение и развитие. Искам заедно да им покажем, че има някой зад тях , който би ги подкрепил в техните колкото и странно струващи им се мисли и проекти.
С уважение: Светла Тодорова

_________________________________________________________________

 

Име: Свилен Станчев

Специалност: Биология и английски

Випуск:2017

Здравейте, Колеги
Казвам се Свилен Станчев от специалност “Биология и английски”, 4 курс. Искам да стана част от ФСС, защото:
-смятам, че бих могъл да бъда полезен на проблемите на студентите
-за подобряване на качеството на препадоване
-за повишаване на мотивацията на студентите
Надявам се кандидатурата ми да бъде одобрена, да стана част от редиците на ФСС.

С уважение: Свилен Станчев

_________________________________________________________________

 

Име: Силвия Маринова

Специалност: Молекулярна биология

Випуск: 2017

Биологията е вълнуващ и безграничен свят, както на микро, така и на макро ниво.
Множеството пътища на организация, формиращи се във всяка една биологична система,
свидетелстват за нейната сложност и комплексност. Сама по себе си тя съчетава всички природни
науки и изучаването й е сложен и дълъг процес, изискващ внимание, постоянство и най-вече
любознателност и постоянно търсене. Именно затова смятам, че мотивацията и благоприятната
среда лежат в основата на този път. Това е и причината да искам да стана член на ФСС. Имам две
основни идеи, които бих искала да доразвия.
Първата, и тази, която смятам, че е съвсем достижима, е сързана с популяризирането на
летните програми за развитие сред студентите. От началото на образованието ми в биологическия
факултета ми прави впечатление точно липсата на информираност сред новодошлите любители
на биологията. Тези летни уилища са изключителна възможност за израстване, както в науката,
така и на личностно ниво. Но за да кандидатстваш за тях, на първо място трябва да знаеш, че
съществуват. Затова ми се иска да дам гластност, така че информацията да достигне до повече
заинтересувани.
Второто нещо, за което бих искала да има промени, е програмата. Имам наблюдение и
идеи за оптимизация поне за специалността молекулярна биология, която уча и аз. Това, обаче, е
по-дълъг и не толкова зависещ от мнението на студентите процес, но споделянето на този
проблем със съответните лица, според мен, би било добро начало за промяна.
Накратко, бих искала да помогна за повишаване информираността на студентите, както и
даването на гласност на някои от съществуващите проблеми. Отворена съм да съдействам на ФСС,
с каквото мога, и за други добри инициативи.

_________________________________________________________________

 

Име: Стоян Войков

Специалност: Биология и Химия

Випуск: 2021

Биологически факултет е едно прекрасно място за обучение, но,  за да го запазим такова, всички студенти трябва да обединим сили. Всеки трябва лесно и достъпно да може да достигне до информацията, която му е нужна. Да се подобри връзката между студент и преподавател, за да се получи една по-благоприятна и ефективна среда на работа. Изслушването на всяко мнение, всеки въпрос или идея на студента. Да бъдем по-експресивни, не да премълчаваме и да тъпчем на едно място.

Мисля, че съм подходящ да бъда част от вашия екип, защото съм една доста креативно мислеща личност. Имам доста идеи, както и нямам проблем, да изразя свободно мнението си.

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 
Пиши ни.  
Искаш нещо да ни питаш?
+